Uši u kosi
Uši u kosi

Na čovjeku parazitiraju dvije vrste uši:

  • Pediculus humanus:
    - capitis (uš glave ili siva uš)
    - corporis (tjelesna uš ili bijela uš)
  • Phthirius pubis (stidna uš)

Uši u kosi

Maleni ektoparaziti poznati kao uši glave čest su problem za veliki broj djece predškolske i školske dobi te osoba u njihovoj neposrednoj blizini.
Javljaju se bez obzira na higijenu i na uvjete života.

Veličine su 2-4 mm i žive isključivo na ljudskom vlasištu.

Bez domaćina (čovjeka) ne mogu preživjeti više od 48 sati. Hrane se krvlju domaćina do koje dolaze bezbolnim ubodima po nekoliko puta dnevno i pri tom ispuštaju tekućinu koja izaziva neugodan svrbež.

Žive prosječno 30 dana i pritom odrasla ženka može snijeti 200-300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose,najčešće uz vrat i iza ušiju. Za oko tjedan dana iz gnjide se izliježe spolno nezrela larva ili nimfa koja nakon 8-10 dana postaje spolno zrela i spremna za razmnožavanje.
U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana!!!

Kako se prenose

Uši se prenose izravnim kontaktom s glave na glavu (uši ne skaču, ne plivaju, ne lete), češljanjem zaraženim češljem, nošenjem zaražene kape, preko posteljine, ručnika, ...

Ne prenose se sa životinja, žive isključivo na čovjeku!

Otkrivanje

Uporan svrbež glave koji se pojačava.

Može dovesti do razdražljivosti, nesanice i gubitka koncentracije. Rijetko se vide pokretne uši jer bježe od prstiju. Najčešće se uoče gnjide, sitna jajašca veličine oko 1 mm priljepljena za kosu koja za razliku od prhuti ne možemo "otpuhati".

Nakon otkrivanja nužno je odmah obavijestiti okolinu (školu ili vrtić) i roditelje! Uklanjanje ušiju obavezno se provodi na svim članovima okoline (škola, vrtić) i obitelji istovremeno!

Metode uklanjanja ušiju

Proces uklanjanja ušiju zahtjevan je i dugotrajan. Najbitnije je prekinuti reproduktivni ciklus ušiju glave. Postupak uklanjanja ušiju provodi se pranjem kose specijalnim šamponima: kosa se pere šamponom 2 puta u razmaku od tjedan dana ili posipanjem kose permetrinskim prahom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Nakon toga moraju se ukloniti sve gnjide sa vlasišta!

Za lakše uklanjanje gnjida kosa se ispere u zakiseljenoj toploj vodi (doda se octa ili limuna) i češlja se gustim češljem,koji se svako malo mora isprati.

Opcija kod duge kose je i šišanje.

Nakon tretiranja glava svih ukućana mora se oprati sva posteljina,deke,ručnici,odjeća,kape. Odjeću i predmete koje nije moguće oprati treba držati u zatvorenoj plastičnoj vrećici 2 tjedna.

Pod i namještaj potrebno je usisati. Prskanje prostorija insekticidima nije potrebni i nije učinkovito. Postupak uklanjanja ušiju najbolje provoditi vikendom.

Najčešće korišteni insekticidi koji djeluju kao kontaktni neuromuskularni otrov i za gnjide i za odraslu uš su:

  • Piretrin (Bubil), permetrin (Pedilin), fenotrin (Sumifen) u obliku šampona
  • Tetrametrin kao emulzija
  • Permetrin (Neopitroid) u prahu

Neinvazivne metode:

Češljanje kose električnim češljem (ubija samo uši),pranje šamponom ili nanošenje emulzija koje djeluju tako da odljepljuje gnjide s kose te omogućuju njihovo lakše uklanjanje češljanjem s gustim češljem. Obavezna kontrola učinka pregledom vlasišta.

Ponekada se koriste metode zagrijanog zraka. Tako uš gubi vlagu, dolazi do njenog isušivanja i naposljetku do smrti (npr. korištenje pegle za kosu).
Redoviti pregled vlasišta djece omogućava otkrivanje ušljivosti u ranom stadiju, što olakšava njihovo uklanjanje i smanjuje mogućnost zaraze drugih.

U sezoni ušljivosti svakako se preporuča korištenje preventivnih sprejeva s cjelodnevnim djelovanjem koji odbijaju uši .

Dobra iskustva roditelji imaju i s uljem čajevca .

Lokacije ljekarni

Zdravlje Plus - Zajedno za zdravlje