Prevencija bolesti

Što je prevencija bolesti i zašto je važna?

Prevencija bolesti (lat. praeventio = prethoditi, doći ispred) označava sve aktivnosti koje se provode kako bi se spriječila pojava bolesti, rano otkrila kronična i maligna oboljenja i pravovremeno primijenila odgovarajuća terapija . Važnost prevencije bolesti najbolje opisuje stara narodna izreka «bolje spriječiti, nego liječiti» koja je svima poznata, no rijetko je se pridržavamo i o zdravlju počinjemo brinuti tek kada su stvari već krenule po zlu.

Dok smo zdravi, rijetko smo se spremni odreći štetnih životnih navika kao što su: pušenje, neuravnotežena prehrana, prekomjeran unos alkohola i tjelesna neaktivnost koje ubrzavaju pojavu povišenog krvnog tlaka, povišene razine kolesterola i triglicerida te glukoze u krvi što ugrožava zdravlje i znatno utječe na kvalitetu života.
Statistike pokazuju da prestanak pušenja smanjuje kardiovaskularni rizik i smrt za oko 30%.

Loše prehrambene navike, užurbanost, stres, izostanak fizičke aktivnosti uzrokuju taloženje viška kilograma. Optimalna tjelesna težina također postaje imperativ prevencije jer smanjenje samo jednog kilograma težine smanjuje krvni tlak za 1 milimetar žive u tlakomjeru. Koliko je to važno, pokazuje podatak da će smanjenje tlaka za 2 milimetara žive smanjiti učestalost koronarne bolesti srca za 5% i moždanog udara za 6%. Svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost smanjuje rizik obolijevanja i smrti od kardiovaskularnih bolesti za čak 35% te za 40% smanjuje loše masnoće u krvi.

Stručnjaci ističu da je ulaganje u preventivu neophodan korak u razvijenim sustavima koji vode brigu o skrbi za svoje pacijente. Primjeri skandinavskih zemalja, gdje je prevencija počela još prije dvadeset, pa i više godina, broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti upola je manji nego u Hrvatskoj.

Osvještavanje građana o ovom problemu od iznimne je važnosti za prevenciju.

Drugim riječima, dobar odnos prema vlastitom tijelu vraća se dobrim zdravljem .

U nedavno provedenoj anketi u našim ljekarnama polovica anketiranih nije znala kolike su im masnoće u krvi, a više od 30% ni visinu krvnog tlaka. S druge strane, većina ispitanih pacijenata s visokim kolesterolom ne pridržava se preporuka liječnika o prehrani. Ovakvo ponašanje može biti posljedica nedovoljne informiranosti o zdravstvenim rizicima povišene razine kolesterola u krvi ili stava o važnosti zdravlja općenito.

Kako to promijeniti?

Dođite u Vašu Zdravlje Plus ljekarnu u kojoj ćete uz stručnu i kompetentne osobe moći prekontrolirati:

 • krvni tlak
 • vrijednosti glukoze u krvi
 • kolesterol i trigliceride
 • visinu
 • težinu
 • opseg struka
 • BMI

Provjeriti:

 • dnevni unos kalorija
 • unos vitamina i minerala
 • potrošnju kalorija kroz tjelesnu aktivnost

Nakon obavljenih mjerenja pacijent dobiva savjet/preporuku ovisno o svom zdravstvenom stanju (izmjerenim vrijednostima) te biva upozoren na potencijalne rizik faktore za bolesti od kojih je ugrožen. Ukoliko su kontrolirani parametri povišeni pacijent se upućuje liječniku na daljnju konzultaciju. Pacijent se educira o zdravom načinu života i uklanjanju štetnih navika, dobiva potrebne materijale u pisanoj formi, jelovnike prilagođene njegovim navikama.

Uloga preventivne aktivnosti često se podcjenjuju jer se dobro zdravlje smatra "normalnim". Rezultati ovih aktivnosti vide se tek nakon duljeg vremenskog razdoblja a uspješnost provedenih preventivnih mjera očituje se očuvanim godinama života, poboljšanom kvalitetom života i radnom sposobnosti pojedinca te smanjivanjem ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Stoga se podsjetimo kako je prije više od 2000 godina grči liječnik Herofil napisao da onom tko nema zdravlje ne pomaže ni znanje, ni umijeće, ni sila ni bogatstvo ni rječitost.

Javnozdravstvene usluge koje ćemo provoditi u ljekarnama Zdravlje Plus s ciljem prevencije i zaštite zdravlja su:

 • procjena rizika razvoja metaboličkog sindroma
 • pravilna primjena terapije kod respiratornih bolesti
 • program prehrane

Početak provođenja javnozdravstvenih usluga je 01.01.2016 god. prema terminima i rasporedu koji ćemo naknadno objaviti.

Informacije o besplatnim konzultacijama možete dobiti svakog radnog dana i subotom u svojoj najbližoj Zdravlje Plus ljekarni ovisno o usluzi koju će ta ljekarna provoditi.

Lokacije ljekarni

Zdravlje Plus - Zajedno za zdravlje